Historien om Tube Logic

På innsiden av Rolands nye banebrytende forsterkerdesign

Blues Cube

Varm, mektig, responderende, dynamisk, tøyelig … dette er begreper som gjerne brukes når stolte gitarister skal beskrive sine rørforsterkere. Takket være Rolands Tube Logic, kan disse ordene like gjerne brukes om Blues Cube.

Det har skjedd svært mye siden den første generasjonen Blues Cube-forsterkere så dagens lys på 90-tallet. Dagens Tube Logic-teknologi gjenskaper til minste detalj responsen, og den komplekse gitartonen, i klassiske rørforsterkere. De nye Blues Cube-modellene har ”It”-faktoren som tar en gitarforsterker fra å være et ordinert lydanlegg, til å bli et levende musikalsk instrument.

Godfølelsen, kontrollen, volumet og ”touchen” i vrengen, ”sag” i strømforsyningen og så videre. Alt som gitarister elsker med en fintunet vintage gitarforsterker, finnes i rikt monn – i Blues Cube.

Gitar og forsterker: Likeverdige partnere

Seriøse el-gitarister vet at forsterkeren er en vital komponent i lyden, og at hvert ledd i kjeden er like viktig som instrumentet de spiller på. En elektrisk gitar kommer ikke til sin rett før den er plugget inn.

Forsterkeren former den ferdige gitarlyden i svært stor grad. Selv om du har den mest ettertraktede vintage-gitaren i hele verden, er det ikke gitt at du får ut hele potensialet i instrumentet – bare fordi du spiller gjennom en dyr amp. Erfarne gitarister er fullstendig klar over dette, og det er nettopp derfor de bruker så mye tid på å lete etter akkurat DEN forsterkeren som definerer deres personlige spillestil.

Vintage Tubes

Helt siden den elektriske gitaren så dagens lys, har klassiske rør-design vært referansen for god gitarlyd. Fremdeles holder svært mange kvalitetsbevisste gitarister tweed-trukne 50-talls comboer som sine favoritter, mye på grunn av responsen disse gir i anslaget; Det er enkelt å kontrollere dynamikk og forvrengning, og ikke minst kjennetegnes ”tweed-comboene” av en nydelig, fyldig tone. Forsterkerne fra denne perioden var også inspirasjonen til de som konstruerte større forsterkerstack, som ble vanlig utover 60-tallet.

Med den innovative designfilosofien som ligger til grunn for Tube Logic, har vi gjenskapt alt gitarister elsker med forsterkere fra tweed-æraen. Dette er selve hjertet i Blues Cube-serien; ikke bare lydens karakter, men også responsen og den organiske følelsen – kort sagt alle små nyanser som gjør forsterkeren til et instrument. Som inspirerer og framkaller godfølelsen, hver gang du plugger inn gitaren for å spille.

Med vår tilnærming, har vi fjernet alle ulempene de gamle rørforsterkerne var skjemmet av; Skjør konstruksjon som lett gikk i stykker, og varierende stabilitet. Våre moderne forsterkere har dessuten mange fordeler; Du kan gjenskape nøyaktig samme gitartone på et hvert lydnivå (du må ikke spille grisehøyt), de er lettere i vekt og dermed mye enklere å frakte rundt – og ikke minst er de vedlikeholdsfrie og svært pålitelige.

Å fange lyden fra tweed-æraen

Jakten på å finne Blues Cube-tonen, startet med å sette opp komponentene som utgjør basiskretsene i de mest avholdte forsterkerne fra tweed-æraen. Særlig gjelder dette preamp-seksjonen med ett 12AY7- og to 12AX7-rør, passiv tonekontroll og et par ”long-tail” fasevendere. Forsterkertrinnet med klasse AB ”push/pull” besto av to 6L6GC-rør og transformator. Strømforsyningen ble besørget av et GZ34 likeretter-rør, og man benyttet en ”fixed-bias”-krets for power-rørene.

Når man skal gjenskape den genuine rør-lyden, er det ikke bare viktig å ”reprodusere” de enkelte komponentene, man må også forstå samspillet mellom disse. Det er helt essensielt for lyden hvilke typer power-rør og strømforsyning som benyttes, dette definerer forsterkerens karakter. Om strømforsyningen er av type B+ eller C-, er signifikante faktorer som avgjør saturasjon og kurve i power-rørene.

Early prototype of Blues Cube

Tidlig prototype av Blues Cube

Det foregår et samspill – en dynamisk interaksjon, mellom strømforsyning og power-rør. På et vist punkt blender attakk og sustain – selve ”bittet” og kompresjonen i en god rør-forsterker –på en måte som fremkaller godfølelsen hos alle gitarister. For å oppnå helt riktig respons, finjusterte vi alle parameter om og om igjen – helt til vi fant den perfekte balansen.

Også Blues Cubes forsterkerseksjon har blitt fintunet til minste detalj, for å gjenskape all dynamikk en push-pull rør-krets gir. Dette har stor betydning for overtonespekteret i forskjellige typer vreng; for eksempel når det akkurat ”knekker”, symmetrisk og usymmetrisk vreng – eller ”sag” i strømforsyningen som påvirker generell lydkarakter i forsterkeren.

Testing and tuning of Blues Cube speakers

Testing og fintuning av høyttalere i Blues Cube

Preamp-seksjonen i Blues Cube har et høyimpedans FET-inngangstrinn. Dette benytter differensial overføring, for å sikre et så rent gitarsignal som mulig, gjennom kretsen. Sluttrinnet består av en diskret transistorforsterker, drevet av en høyimpedans-krets som interagerer med karakteristikken i høyttaleren – en annen essensiell faktor i god gitarlyd. Dette samspillet mellom forsterker og høyttaler er fintunet med DSP, for helt optimalt resultat.

Kompromissløs nivåkontroll

Blues Cube Power Control

For å få en rørforsterker til å åpne opp – og ta ut hele potensialet, må du guffe skikkelig på, og pushe utgangsrørene maks. Selvfølgelig kan du også gjøre dette med Blues Cube, men ofte trenger man å tilpasse volumet til omgivelsene. Da er det ikke alltid det er mulig å ”cranke” forsterkeren opp til sin ”sweet spot”.

Løsningen er da å sette et dempeledd (en effektmotstand) mellom utgangen på forsterkeren og høyttalerkabinettet, og på denne måten senke utgangseffekten. Selv om dette kan være effektivt, vil det gå på bekostning av tone, dynamikk og til en viss grad også spillefølelse. Jo mer du demper, altså jo lavere du spiller, jo større blir forskjellen mellom hvordan det egentlig skulle vært – og slik det faktisk låter. Dette er fordi dempeleddet letter lasten i sluttrinnet, jo mer lydnivået tas ned.

Blues Cube har variabel utgangseffekt, som gir deg lyden av et sluttrinn som jobber for fullt – på et hvilket som helst volum. Dette er ikke et simpelt dempeledd, ved hjelp av Tube Logic jobber sluttrinnet med «full effekt», uansett hvilken utgangseffekt man faktisk bruker. Denne dempes med kontrollkretsen, og gjør at forsterkeren har høy last, samtidig som volumet er lavt – helt uten kompromiss i lyden.

Lidenskap for fantastisk gitarlyd

Blues Cube Tube Logic Logo

Hvordan ble Blues Cube en så musikalsk forsterker? Mens ampen ble utviklet i et laboratorium, fikk vi svar på de virkelig vanskelige spørsmålene gjennom nitidig prøving og feiling, med veldig mange veldig flinke gitarister.

Når en gitarist ”bonder” med en fantastisk forsterker – er det umulig å få han eller henne til å stoppe spille. Musiker, gitar og forsterker, blir til ett. Noen gitarister utrykker denne følelsen som å ha en samtale med instrumentet sitt. Resultatet er betingelsesløs inspirasjon, og tar performance og spilleglede til høyeste nivå. Da har vi oppnådd målet med forsterkeren vår, Blues Cube.

Blues Cube modeller